27 yıl önce Ermenistan tarafından iÅŸgal edilen Azerbaycan'ın Fuzuli kentinde yer alan ve ünlü mimar Kerbelayı Sefihan KarabaÄŸi tarafından inÅŸa edilen Hacı Ali Ekber Camisi'nden geriye sadece minare kaidesi kaldı.
1/9
Azerbaycan ordusu, 17 Ekim'de Ermenistan iÅŸgaline son verdiÄŸi Fuzuli kentinde birçok tarihi eser gibi Hacı Ali Ekber Camisi yıkıma uÄŸradı.
2/9
Birçok siper, hasar görmüÅŸ askeri araç ve güvenlik noktasının ardından girilen kentteki yapıların tamamı bugün kullanılamaz hale gelmiÅŸ durumda.
Kentin iÅŸgalinin ardından "DönüÅŸ" adını alan gazetenin binası gibi kentteki birçok binanın inÅŸaatında kullanılan beyaz taÅŸ, ÅŸehir yakınlarındaki iÅŸgalin son gününe kadar Ermenistan tarafından da kullanılan ocaktan çıkarılıyor.
Fuzuli'nin mezarlığı da iÅŸgalde tamamen tahrip edilmiÅŸ. Mezarlıkta Kiril alfabesiyle yazılmış birçok Müslüman mezarı yer alırken, kentin tanınmış siyasetçi ve sanatçılarına ait heykeller de parçalanmış halde mezarlıkta yer alıyor.
3/9
İşgalden önce yaklaşık 144 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı kentin önde gelen gazetesi Araz'ın yönetim ve matbaa binasının yüksek ve kemerli kapısı da kentin yıkıntıları arasında göze çarpıyor.
Sadece Fuzuli'de 4 bini aÅŸkın abonesi bulunan gazetenin beyaz renkli kesme taÅŸtan yapılan kapısı üzerinde bugün, iÅŸgalin sona eriÅŸinin ardından dikilen Azerbaycan bayrağı bulunuyor.
Ukrayna'dan Türkmenistan'a, Rus İmparatorluÄŸu'nun hüküm sürdüÄŸü topraklarda onlarca esere imza atan KarabaÄŸi, bir cami de Fuzuli'de inÅŸa etti.
Aslen, Fuzuli'ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki ÅžuÅŸa kentinden olan KarabaÄŸi'nin, kentte inÅŸa ettiÄŸi Hacı Ali Ekber Camisi, Ermenistan'ın ÅŸehri iÅŸgali sırasında tamamen yıkıldı.Camiden geriye bugün sadece minare kaidesi ayakta kalırken, cami enkazında iÅŸlemeli sütunlar ve direkler dikkati çekiyor.
4/9
Ermenistan ordusunun ÅŸehri iÅŸgal ettiÄŸi 1993'ten bu yana kimsenin yaÅŸamadığı ve 144 bini aÅŸkın nüfusun terk ettiÄŸi Fuzuli'de, birçok önemli tarihi yapı ise savaşın ve bakımsızlığın ardından yok oldu.
Yok edilen deÄŸerlerden biri de KarabaÄŸ ve Azerbaycan mimarisinin önde gelen isimlerinden KarabaÄŸi tarafından inÅŸa edilen Hacı Ali Ekber Camisi.
5/9
Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan ateÅŸkes anlaÅŸmasından önce iÅŸgaline son verilen Fuzuli'de, Ermenistan askerlerinin izlerine her köÅŸede rastlanıyor.
6/9
Ermenistan askerlerinin kentten kaçarken bıraktıkları özel eÅŸyalar, askeri kıyafetler, silah ve dolu mühimmat kutuları kent sokaklarında görülürken, Ermenistan ordusunca kullanılan karargah da AA tarafından görüntülendi.
Fuzuli'nin giriÅŸinden itibaren görülen patlamamış veya kullanılmamış mühimmatlar ile askeri araçlar burada da dikkati çekiyor.
7/9
Ermenistan askerlerin kamuflajlarını, kıyafetlerini, mühimmat ve özel eÅŸyalarını toplamadan terk ettiÄŸi karargahın çevresinde çok sayıda araç da göze çarpıyor.
Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoÄŸu, 1993'te Ermenistan ordusunca iÅŸgal edilmiÅŸti.
8/9
Arazisi 1386 kilometre kare olan Fuzuli'de, iÅŸgalden önce 144 bin Azerbaycanlı yaşıyordu.
Fuzuli ilinin Ermenistan güçlerine karşı 1990'lı yıllarda 1100'den fazla ÅŸehit verdiÄŸi biliniyor. Ermenistan güçlerinin saldırılarında yaklaşık 1500 Fuzulili yaralanmış, 155 çocuk ise anne ve babasını kaybetmiÅŸti.
Kent merkezi, 1 kasaba ve 75 köyden oluÅŸan Fuzuli ilinin sadece 20 köyü iÅŸgal edilmemiÅŸti.
9/9
İşgalden önce yaklaşık 144 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı kentin önde gelen gazetesi Araz'ın yönetim ve matbaa binasının yüksek ve kemerli kapısı da kentin yıkıntıları arasında göze çarpıyor.Sadece Fuzuli'de 4 bini aÅŸkın abonesi bulunan gazetenin beyaz renkli kesme taÅŸtan yapılan kapısı üzerinde bugün, iÅŸgalin sona eriÅŸinin ardından dikilen Azerbaycan bayrağı bulunuyor.