Gerçeğe Uzak Kalmayın - DEVLET ŞEHİR ÜNİVERSİTESİNE EL KOYDU
Anasayfam Yap    -
Reklam     -
Kunye     -
Son Mansetler    -
Iletisim                                 
Facebook    -
TALİBAN AFGANİSTAN'DA ABD'YE PES ETTİRDİ
İZMİR'İN DAĞLARINDA ÇİÇEKLER AÇTI SU KALMADI
İSRAİL'İN PKK'YA DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
AŞIRI DEMİRELCİ KUTLULAR VEFAT ETTİ
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

DEVLET ŞEHİR ÜNİVERSİTESİNE EL KOYDU

DEVLET ŞEHİR ÜNİVERSİTESİNE EL KOYDU
2019-12-19 20:21:53


Eskiden Batan (Batırılan) bankalara devlet el koyardı. Åžimdi ise ÅŸartlar deÄŸiÅŸti. Batan (batırılan) üniverstelere, okullara devlet el koyuyor.



YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) İstanbul Åžehir Üniversitesinin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve idaresinin garantör Marmara Üniversitesine devrine karar verdi.




YÖK'ten yapılan açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 2010-2011 akademik yılında eÄŸitim öÄŸretime baÅŸlayan İstanbul Åžehir Üniversitesinin son günlerde yaÅŸadığı mali sorunlarla yoÄŸun ÅŸekilde gündemde yer aldığı anımsatıldı.



Açıklamada, Türkiye Halk Bankası tarafından, İstanbul Åžehir Üniversitesinin 2014'ten itibaren kendisine ÖzelleÅŸtirme Yüksek Kurulu tarafından bedelsiz devredilen bir taşınmazı teminat göstererek kredi kullanmaya baÅŸladığı; söz konusu taşınmazın devrine iliÅŸkin iÅŸlemin iptali için açılan dava sonucunda Danıştay 13'üncü Dairesince "yürütmeyi durdurma" kararı verildiÄŸi ve tahsis edilen kredilerin teminatsız kalma riskiyle karşı karşıya kalındığı YÖK'e bildirildi.



Alacakların tahsili için iÅŸlem baÅŸlatılması nedeniyle eÄŸitim öÄŸretim faaliyetinin aksamaması ve olası öÄŸrenci maÄŸduriyetlerinin önüne geçilmesi için durumun mevzuattan kaynaklanan yetki çerçevesinde deÄŸerlendirilmesi amacıyla 24 Temmuz'da yazıyla YÖK'e ilettiÄŸi hatırlatılan açıklamada, İstanbul Åžehir Üniversitesine 7 AÄŸustos'ta gönderilen yazıyla bu durum dolayısıyla üniversitedeki eÄŸitim öÄŸretimin aksatılmaması konusunda yapılan planlamaların YÖK BaÅŸkanlığına bildirilmesinin talep edildiÄŸi vurgulandı.



Açıklamada, ÅŸu bilgilere yer verildi:




"Bu süreçte, İstanbul Åžehir Üniversitesinin banka hesaplarına 11 Ekim 2019'da İstanbul 18'inci Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 sayılı kararıyla haciz konulmuÅŸtur. Gelinen bu noktada Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi yetkililerinin banka yetkilileriyle yürüttüÄŸü borcun yapılandırılmasına yönelik görüÅŸmeler bir uzlaÅŸmayla sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır. BilindiÄŸi gibi vakıf üniversitelerinin bankalardan kredi kullanması, üniversiteler ve bankalar arasındaki özel hukuk iliÅŸkisi olup YükseköÄŸretim Kurulunun onayına baÄŸlı deÄŸildir.



Vakıf üniversitelerinin varlıklarını aÅŸacak, mali yapılarını olumsuz etkileyecek derecede borçlanmaları ihtimali öngörülmediÄŸinden yürürlükteki mevzuatımızda buna iliÅŸkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla konunun, bir vakıf üniversitesi özelinde deÄŸil, sisteme ait bir sorun olarak deÄŸerlendirilmesi doÄŸru olacaktır. YükseköÄŸretim Kurulunun muhtemel sorunların önüne geçebilmek için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduÄŸuna dair defaatle dile getirdiÄŸi tespitlerin de ne denli önemli olduÄŸu açıkça görülmektedir. "



2 Aralık'ta üniversiteye gönderilen yazıyla eÄŸitim öÄŸretimin yaÅŸanan mali sıkıntı dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamaların YÖK'e bildirilmesinin yeniden talep edildiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, 11 Aralık'ta gönderilen son yazıyla da üniversitede görevli akademik ve idari personelin özlük haklarının ödenip ödenmediÄŸi, öÄŸrencilere ödenen burslar veya uluslararası deÄŸiÅŸim programları kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediÄŸi ile eÄŸitim öÄŸretim faaliyetleri açısından gerekli internet, elektrik, su, doÄŸal gaz gibi alt yapı imkanlarına iliÅŸkin ödemelerde aksama olup olmadığı hususlarında açıklama talebinde bulunulduÄŸuna dikkat çekildi.


Bu haber toplam 1076 defa okundu


YAZARLAR

Ger?? Duymayan Kalmas? Kalemiyet.Com