AÄŸrı’da bir güvercini kurtarırken elektrik akımına kapılıp iki kolunu kaybeden 17 yaşındaki çoban Ramazan TaÅŸdemir’in tedavisi tamamlandı. Temmuzda yeni süreci baÅŸlayacak olan TaÅŸdemir deneme amaçlı takılan protezin parmaklarını oynattığı anı ÅŸöyle tarif ediyor: “O an sanki dünyadaki her ÅŸey benim olmuÅŸ gibiydi
İDRİS EMEN
AÄŸrı’nın Diyadin ilçesine baÄŸlı Günbuldu köyünde yaÅŸayan Ramazan TaÅŸdemir (17), ortaokulu bitirdikten sonra çobanlık yapmaya baÅŸladı. TaÅŸdemir, kendisine emanet edilen 200’den fazla koyunu otlatıyordu. 20 koyun başına 1 kuzu ücret alan TaÅŸdemir, 9 Ekim günü sabah saatlerinde koyunları otlatmaya çıktı. Köyden 2 kilometre uzaklıkta, elektrik direÄŸinde bir güvercinin mahsur kaldığını fark eden TaÅŸdemir, güvercini kurtarmak istedi. Ancak direÄŸe tırmandıktan sonra elektrik akımına kapıldı.
9 AY HASTANEDE KALDI
TaÅŸdemir Erzurum Bölge EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İlk müdahaleden sonra kollarındaki yanıklardan dolayı iki kolu dirsek altından kesildi.
Erzurum EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi’nde yapılan ilk müdahaleden sonra TaÅŸdemir Ankara Gülhane EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi’ne nakledildi. 9 ay boyunca hastanede kalan TaÅŸdemir, kolları ve sırtından üç kez ameliyat oldu. Ardından TaÅŸdemir için rehabilitasyon süreci baÅŸlatıldı. Bu sırada sevenleri de hastaneye giderek TaÅŸdemir’e moral verdi. Tedavisi tamamlanan TaÅŸdemir memleketi olan AÄŸrı’nın Günbuldu köyüne geri döndü. Köyde ailesiyle hasret gideren, arkadaÅŸlarıyla zaman geçiren TaÅŸdemir zorlu tedavi sürecini anlattı: “9 ay hastanede kaldım. Bu süreçte birçok ameliyat geçirdim. Her gün biraz daha iyileÅŸtim. Dirsek altından her iki kolumu kestiler, üç ameliyat daha geçirdim. SaÄŸ kolumu dirsek üstünden bir daha kestiler. Temmuz ayında tekrar hastaneye gideceÄŸim. Protez sürecine geçeceÄŸiz. Eskiden bu kadar insan tanımıyordum. Bu olaydan sonra birçok insanla tanıştım. Çok mutlu oldum. Beni ziyaret edip bana moral verdiler. Hepsine teÅŸekkür ediyorum”.

‘GURUR VERİCİ BİR ÅžEY’
İki kolunu kaybetmesine raÄŸmen güvercini kurtardığı için yaptığı eylemden dolayı gurur duyduÄŸunu söyleyen TaÅŸdemir o gün yaÅŸadıklarını, “O gün koyunları otlatırken direkte asılı güvercini görünce içimden bir ses, ‘direÄŸe çık, onu kurtar’ diyordu. Telde asılı duran güvercini taÅŸ atıp düÅŸürebilirdim. Ama o zaman ya ölürdü ya da yaralanırdı. O yüzden ben de direÄŸe çıkmaya çalışırken kollarımdan oldum. Ama bu çok gurur verici bir ÅŸey. En azından bir hayvanı kurtarırken kollarımı kaybettim. Ya kötü bir ÅŸey yaparken kollarımı kaybetseydim? O zaman kendimi affetmezdim” sözleriyle anlattı.
LEYLA VE MECNUN'UYLA
UÄžRUNA kollarını verdiÄŸi hayvan sevgisi Ramazan TaÅŸdemir’in yüreÄŸinde... 9 ay süren tedaviden sonra köyüne dönen Ramazan, aÄŸabeyi ile evlerinin bahçesinde güvercinbesliyor. ‘Leyla’ ile ‘Mecnun’ adını verdiÄŸi güvercinleri ise Ramazan’ın dizinin dibinden ayrılmıyor...
PARMAKLARIN OYNADIÄžI O AN
Temmuz ayında, yaralarının tamamen iyileÅŸmesi durumunda protez sürecinin baÅŸlayacağını söyleyen TaÅŸdemir sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam etti: ”Hastanedeyken İstanbul’dan bir doktor geldi. Yanında biyonik bir protez kol vardı. Doktor protezi taktıktan sonra ‘parmaklarını oynat’ dedi. BaÅŸta zorlandım. Daha sonra parmaklar hareket edince çok mutlu oldum. O an sanki dünyadaki her ÅŸey benim olmuÅŸ gibiydi. 9 Temmuz’da protez için tekrar hastaneye gideceÄŸim. O zaman protez süreci baÅŸlayacak. Protez kollar benim her türlü ihtiyacımı karşılayacak. Kollarıma kavuÅŸtuÄŸum anda ilk yapacağım ÅŸey ellerimi açıp bana yardım eden insanlar için dua etmek olacak. Protezime kavuÅŸtuktan sonra çalışmak istiyorum. Bir iÅŸ bulup çalışabilirsem geleceÄŸim için iyi olur.”

FORMASINI GÖNDERMİŞ
KAZADAN sonra birçok futbol kulübünden Ramazan’a imzalı forma gönderildi. Ramazan’a forma gönderenlerden biri de Fenerbahçe’nin futbolcusu Hasan Ali Kaldırım. Fenerbahçe forması gönderen Kaldırım tamamen iyileÅŸtiÄŸinde kendisini İstanbul’da misafir etmek istediÄŸini Ramazan’a söylemiÅŸ