Gerçeğe Uzak Kalmayın - İRAN İSLAM ÜLKELERİNİ KAYBETTİ
Anasayfam Yap    -
Reklam     -
Kunye     -
Son Mansetler    -
Iletisim                                 
Facebook    -
TÜRKSAT UYDUSU FIRLATILDI
CHP: İFLAH OLMAZ İSLAM DÜŞMANI
İBB ŞEYSİNİN HAD BİLMEZLİĞİ
SİSİ'NİN OĞLU DA BABASI GİBİ KATİL ÇIKTI
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İRAN İSLAM ÜLKELERİNİ KAYBETTİ

İRAN İSLAM ÜLKELERİNİ KAYBETTİ
2014-02-18 09:25:48


İslam ülkelerinde gördüÄŸü desteÄŸi kaybetti



Bir yandan Suriye’de iki yıldır yaÅŸanan iç savaşın yarattığı mezhep gerginliÄŸi, diÄŸer yandan Tahran hükümetinin Esat rejimine verdiÄŸi açık destek, OrtadoÄŸu’da İran’a yönelik olumsuz görüÅŸleri arttırmış durumda. Zogby araÅŸtırma kuruluÅŸunun...



Bir yandan Suriye’de iki yıldır yaÅŸanan iç savaşın yarattığı mezhep gerginliÄŸi, diÄŸer yandan Tahran hükümetinin Esat rejimine verdiÄŸi açık destek, OrtadoÄŸu’da İran’a yönelik olumsuz görüÅŸleri arttırmış durumda. Zogby araÅŸtırma kuruluÅŸunun OrtadoÄŸu’da yaptığı son kamuoyu araÅŸtırmasına göre, İran’a karşı olumsuz görüÅŸlerin arttığı ülkelerin başında Türkiye de bulunuyor. Suriye politikası iki ülke arasındaki iliÅŸkileri gerginleÅŸtirmiÅŸ durumda.



Amerika ve İsrail’e karşı yaptığı çıkışlardan dolayı bir zamanlar OrtadoÄŸu halklarının yoÄŸun desteÄŸini alan İran, bugünlerde Suriye iç savaşında BeÅŸar Esat yönetimine arka çıkması ve bölgede mezhep ayrımcılığının artması yüzünden bu desteÄŸini kaybetmiÅŸe benziyor.



Zogby araÅŸtırma kuruluÅŸunun bölge ülkelerinden 20 bin kiÅŸi arasında yaptığı son kamuoyu yoklaması, 2006-2012 yılları arasında İran’a yönelik büyük destek kaybını ortaya koyuyor. 20 ülkede yapılan son araÅŸtırma, bu ülke halklarının çoÄŸunun İran İslam Cumhuriyeti’ne olumsuz baktığını gösteriyor.



Arap Amerikan Enstitüsü BaÅŸkanı James Zogby’ye göre, Suriye’deki iç savaÅŸ, İran’a verilen bölgesel desteÄŸin sonunu hazırladı. Tahran hükümeti, krizde Esat rejiminden yana tavır aldı. İran geçmiÅŸte bölge halklarından aldığı büyük desteÄŸi, özellikle 2006 yılında İsrail’in Lübnan’a düzenlediÄŸi operasyonda, Hizbullah örgütüne yaptığı yardımlara borçluydu. James Zogby, son birkaç yıldır İsrail’e muhalif politikalara baÄŸlanabilecek bu kamuoyu desteÄŸinin İran’dan Türkiye’ye geçtiÄŸini söylüyor: “İran’a destekteki bu düÅŸüÅŸün bir baÅŸka nedeni de geçmiÅŸte Batı’ya karşı direniÅŸi temsil etmesindendi. İran, İsrail’in bölgedeki tavırları ve Amerikan politikalarına karşı direniÅŸi sembolize etti. 2005-2006’larda bu rolü Türkiye üstlenmeye baÅŸladı. BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın Davos’ta İsrail CumhurbaÅŸkanı Simon Perez’e çıkışı, arkasından Mavi Marmara olayı. Sanıyorum, BaÅŸbakan’ın son yorumları da yeni gerilimlere yol açacak. İsrail’in tavırlarına kızan bölge halkı, direniÅŸ sembolü olarak Türkiye’yi görmeye baÅŸladı.”



Zogby’nin son kamuoyu yoklamasına Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan gibi Arap olmayan ülkeler de eklendi. Aynı araÅŸtırma, Türkiye’ye yönelik destekte de son bir yıl içinde azalmaya dikkati çekiyor. Bu da bu konuda daha önce baÅŸka ÅŸirketlerin hazırladığı araÅŸtırmalarla tutarlı bir çizgi izliyor. James Zogby, geçmiÅŸteki tüm anketlerde Türk kamuoyundan aldığı izlenimi ÅŸöyle anlatıyor: “Türkiye, yaptığımız anketlerde çok kuvvetli bir özbenlik ortaya koydu. Anketlerimizde ‘Müslüman dünyasını tek bir ulus yönetmeli mi?’ ya da ‘Tüm uluslar eÅŸit olmalı mı?’ sorularında diÄŸer ülkelerde, ‘EÅŸit olmalılar’ yanıtı alıyoruz. Türkler’e gelince ‘Hayır, tek bir ulus liderlik etmeli’ diyorlar. ‘Kim’, diye sorduÄŸumuzda da ‘Biz liderlik etmeliyiz’ diyorlar. Türkiye dünyadaki yeni rolünden gurur duyuyor. Ulusal gelir açısından dünyada 17’inci sırada. OrtadoÄŸu’da bir liderlik rolü üstleniyor.”



Suriye konusunda izlenen farklı tutumlar, İran ve Türkiye’nin arasını açtı. Türkiye 2010 yılında BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada Amerika’yı karşısına alma pahasına İran’a yeni yaptırımlara karşı çıkmış, daha sonra nükleer program konusunda Tahran hükümeti ve Batılı ülkeler arasında arabuluculuk yapmak istemiÅŸti. İki ülke hükümetleri uzun süreli bir yakınlaÅŸma yaÅŸasa da, önce Türkiye’nin NATO radar sistemini kurması, ardından da Esat rejimine karşı savaÅŸan Sünni isyancılara destek vermesi, Tahran hükümetiyle iliÅŸkilerinin gerilmesine yol açtı.



Zogby araÅŸtırmasının dikkat çektiÄŸi gibi, OrtadoÄŸu’da İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik olumsuz görüÅŸte mezhep farklılığının da önemli payı var. İran’a en olumsuz bakan ülkeler arasında başı yüzde 84 ile Suudi Arabistan çekiyor. Suudi Arabistan’ı yüzde 79’la Katar, yüzde 77’yle Türkiye izliyor. Bu ülkelerin üçü de Sünni çoÄŸunluÄŸa sahip. Ama İran’a olumsuz bakışta mezhepsel ayrılığın yüzde yüz payı olduÄŸunu söylemek doÄŸru olmaz. Çünkü listenin dördüncü sırasında yüzde 75’le Azerbaycan duruyor. Azerbaycan da İran gibi Åžii nüfusa sahip. Bölgede İran’a olumlu bakan iki ülkeyse, önemli sayılabilecek Åžii nüfusa sahip Irak ve Lübnan.



Kamuoyu yoklamasına katılan bölge halklarının çoÄŸu OrtadoÄŸu’nun nükleer silahlardan arındırılmasının bölgesel istikrar saÄŸlayacağını düÅŸünüyor. Bu ülkeler arasında yalnızca Yemen ve Libya, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının daha yararlı olacağını düÅŸünüyor. Ancak 2006 yılından bu yana İran’ın gerçek niyetinin nükleer silah sahibi olmaya çalıştığına inananların oranı artıyor. Tahran hükümeti nükleer programının hep sivil amaçlı olduÄŸunu savunuyor.



Bölge halkının çoÄŸunluÄŸu, nükleer programından dolayı İran’a askeri operasyona destek vermiyor. Askeri müdahaleye destek verenlerin sayısı 2006 yılından bu yana artış gösterse de bu daha çok mezhepsel ayrılığa baÄŸlanıyor. Türkiye’nin İran’a bakış açısının mezhepsel farklılığa dayanıp dayanmadığını James Zogby’ye sorduÄŸumuzda ÅŸu yanıtı veriyor: “Türkiye’ye ÅŸu an bakıldığında mezhepsel ayrımcılık görülebilir. Türkiye’deki Sünni nüfus farklı konulara farklı tepki gösteriyor. Ama Türkiye’deki, Pakistan’daki, Suudi Arabistan’daki mezhep ayrımcılığı fazla. Bu bence kaygı verici bir durum. Åžu anda Türkiye, Suriye’deki olaylarda rol almak istiyor, ama kendisi de tehlike altında. İran gibi Türkiye’ye yönelik destek oranı da düÅŸüyor. Lübnan’da, Irak’ta Türkiye’ye olumlu bakanların sayısı azalıyor. Onlardaki düÅŸüÅŸün nedeni de mezhepsel. Bölge genelinde Türkiye’ye olumlu bakanların oranı İran’a göre çok daha iyi, ama mezhep ayrımcılığı ortada ve bu durum Türkiye’yi de kaygılandırmalı.”



Zogby araÅŸtırma kuruluÅŸunun hazırladığı kamuoyu yoklamasına göre Amerika’nın bölgedeki varlığına yönelik destek de artmış durumda. Obama yönetiminin OrtadoÄŸu’daki Amerikan varlığını nispeten gevÅŸek düzeyde tutması, bölge halkından destek buluyor. Ama James Zogby’ye göre Amerika’nın İran’a düzenleyebileceÄŸi bir operasyon, Tahran hükümetine gösterilen bölgesel desteÄŸi ve Amerikan karşıtlığını arttırabilir.



Zogby araştırma kuruluşu


Etiketler:
Bu haber toplam 3909 defa okundu


YAZARLAR

Ger?? Duymayan Kalmas? Kalemiyet.Com